tisdag 7 december 2010

Emues ger dig nya vägar till livemusik

text + foto: Christian Tigerblad

upSweden Malmö vill tipsa om en ny och intressant tjänst som heter Emues och går ut på att låta fansen bestämma när och var de vill se sina favoritartister uppträda live. Detta ville vi veta mer om och träffade därför grundaren Markus Wiklander för några korta frågor över en kaffe på Möllan.

Vad är Emues?
- Emues är en plattform för oberoende artister och agenter med fokus på live-musik. Fansen styr genom att gå in på Emues hemsida och föreslå en spelning med sin favoritartist, berättar Markus.
- Fansen bestämmer också när och var spelningen ska vara. Därefter börjar biljetter säljas. Hela tjänsten bygger på biljettköp. Säljs det tillräckligt med biljetter så är konserten spikad. Säljs det för lite biljetter så betalar Emues pengarna tillbaka. Vilken konsertlokal det blir och artistens krav håller Emues reda på och matchar med antal sålda biljetter. Vi vill hålla ned biljettpriserna och kunna ge mer pengar till artisterna.

Plattformen fyller en viktig funktion för att man kan se efterfrågan på artister. Emues vill få artister att korsa gränserna, att hitta ny publik. Fansen går också in med en ekonomisk insats vilket är en stor skillnad mot att bara like:a en händelse på Facebook.

Hur ska en artist som vill vara med gå till väga?
-Artisten ska registrera sig på hemsidan och ange tillgänglighet, antal gig och andra preferenser. När tjänsten öppnas fullt ut så kommer artisten efter registrering att få en egen profilsida med möjlighet att länka till tre låtar och en liten community som kan kopplas till Facebook. Artisten kommer också att få geografisk överblick av sina fans och möjlighet att synka sin kalender med andra tjänster.

-Emues satsar globalt i sin lansering. Intresset har varit stor i Sverige, England, Danmark, Tyskland, övriga Europa och New York, berättar Markus. Mottagandet från olika aktörer har varit positiv och trots att Emues utmanar nuvarande normer inom musikbranschen så tror Markus inte att Emues kommer att ersätta den traditionella biljettförsäljningen.
-Early adopters kommer inledningsvis att använda tjänsten och vi räknar med att ganska snabbt nå en bred etablering.


Emues hemsida
Emues Twitter
Emues Facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar