måndag 6 september 2010

Bara den som frågar får svar

Drömmen om ett lukrativt skivkontrakt är stor bland flertalet av de musiker jag någonsin har träffat.
Skivkontraktet är ett Eldorado som ska öppna stängda dörrar, skapa ett överflöd av pengar och allra minst en hord av fans som närhelst står på kö för att frottera sig i ditt sällskap.

Det finns en vanlig uppfattning bland samma musiker att de måste anpassa sig till allt som skivbolaget föreslår och efterfrågar, men hur är det egentligen?

Ska du släppa din första skiva så är du vanligtvis i ett underläge. Skivbolag/management har ofta kapital, kontakter, distribution osv. med andra ord en väldigt stor möjlighet att diktera villkoren för samarbetet.
Men målet med samarbetet är att båda parter ska gå ur förhandlingen om inte lika nöjda, så ska endera parten åtminstone inte vara missnöjd.

Men innan du kommer till förhandlingsbordet så finns det några viktiga frågor som du bör ställa till skivbolag, managements eller förlag som kontaktar dig för samarbete.
Frågor som hjälper dig att sortera ut om ovan nämnda kommer att tillföra något till dig och din musik.

1. Den första frågan som du ska fråga är vilken som är deras mest kända artist. Det ger dig en uppfattning av hur stor du kan bli i musikbranschen om du jobbar med dessa.

2. Den andra frågan du bör ställa till dem är vilken som är deras bäst säljande artist. Detta ger en fingervisning om hur mycket du kommer att sälja som mest, fast mest troligt kommer det bli mindre.

3. Den tredje frågan bör vara hur många utgivningar som de har per år och antalet nya artister de håller på att lansera. Detta ger en fingervisning över vilken prioritet du kommer att få och vilken budget du kan förvänta dig.

4. Den fjärde frågan (om det är ett skivbolag) är var vanliga människor som du och jag kan köpa skivan. Det ger dig svar på vilken distribution som de har.

5. Slutligen bör du också fråga vad de har för tankar runt lanseringen? Hur kommer de att arbeta? Vilken budget ungefär brukar de lägga för ett första släpp? Vilken respons brukar det ge?

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar