fredag 5 november 2010

När börjar du med folkfinansiering?

För knappt en vecka sedan var vi och lyssnade på Martin Thörnkvist från Media Evolution som talade om Crowd Funding.

Crowd Funding eller folkfinansiering som Thörnkvist introducerade som ett alternativt svenskt begrepp, är en finansieringsmodell som utgår från dina fans.

Det är en mycket intressant affärsmodell dels för att den ofta betalar ditt projekts planerade kostnader, men samtidigt också engagerar dina fans.

Denna affärsmodell skapar en delaktighet som gör fansen mer benägna att sprida något de själva valt, känslomässigt engagerat sig i och finansierat till skillnad från om de enbart skulle konsumerat slutprodukten.

Folkfinansiering utmärks av att projekten så gott som alltid har en ekonomisk gräns som är det ekonomiska mål som ska uppnås, samt olika donationsnivåer där respektive nivå är knuten till en motivation.

Ett exempel som Thörnkvist gav under sitt föredrag var den amerikanske artisten Jill Sobule.
Hon skulle precis släppa sin femte skiva och hennes karriär hade fram tills dess varit kantad av skivbolag som antingen dumpat henne eller gått i konkurs. Hon bestämde sig för att få en ändring på detta inför denna skiva och tog saken i egna händer.

Hon skapade hemsidan Jillsnextrecord.com och kopplade tolv olika donationsnivåer till en motivation i paritet till den givna donationen.
Den minsta donationsnivån låg på $10 och erbjöd skivan som en digital nedladdning och den största donationsnivån på $10.000 där eventuell finansiär erbjöds att själv få sjunga på skivan tillsammans med Jill.

Detta blev en succé och på 53 dagar bidrog 638 personer med $88.696

Ovanstående exempel låter som en Askungesaga, men efter att Jill Sobule finansierat sin skiva och blivit ett tacksamt exempel på folkfinansiering för optimistiska musikekonomer så har en massa projekt finansierats på ett liknande sätt.

Som alla projekt så underlättar det väsentligt med en bra idé och ett stort nätverk. Vi ska inte heller sticka under stol med att flera av de projekt som lanseras inte når upp till sitt ekonomiska mål. Däremot vill jag säga att många av de projekt som får finansiering säkert inte fått finansiering om det inte hade varit för denna affärsmodell.

Idag finns det ett antal olika tjänster för folkfinansiering, själv har jag hjälpt olika projekt på Kickstarter men det är en tjänst bland flera. Andra tjänster vi kan hitta är Indiegogo och Investedin.

För dig som är intresserad av detta ämne så rekommenderar vi att du kostnadsfritt laddar hem Media Evolutions publikation på ämnet från denna länk.

Folkfinansiering är i vårt tycke något otroligt spännande och samtidigt också en utmaning för dig som artist att arbeta så pass bra mot dina fans att de vill stödja dig i arbetet med din musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar