måndag 17 maj 2010

Intervju med Emil Björkander från skivbolaget Black star foundation

Som ett led i att hjälpa dig med ditt arbete med musiken fortsätter vi vår intervjuserie med olika aktörer inom musikbranschen, för att på så sätt få reda på hur de jobbar och vad de har för tankar och tips till up´n´coming akter.

Denna gång har turen kommit till Emil Björkander från skivbolaget Black star foundation.

· Vad heter du?


Hej!
Jag heter Emil Björkander och driver tillsammans med några andra Black star foundation.


· Vad är Black star foundation?


Black star foundation är från början ett skivbolag som med tiden har utvecklats till ett kreativt förlag, som sedan gått vidare till att bli en kulturförening där medlemmarna består av alla involverade själva som får bidra med att ta på sig ansvarsuppgifter och hjälpa till att förmedla sin kreativitet och sina skapelser.


· Hur kom det sig att du startade skivbolaget?


Har själv spelat band sedan jag var 14 år typ, tills nu när jag snart fyller 33. Satt alltid och fixade och trixade med att få ut våra bands demotaper, gjorde egna flyers och annonser. Så det flöt bara på med att jag utvecklade det hela för att hjälpa andra band och artister som jag gillade och tyckte verkade vettiga.


De band som jag själv spelat med har alltid fått bra hjälp från en rad olika skivbolag och personer med olika titlar som vi samarbetat med under åren.

Jag ville skapa ett positivt “gör det själv” inspirerat forum för de banden vi tagit oss an för att vidareförmedla de kunskaper vi skaffat oss under den här resan.


· Hur många artister arbetar du med?


Alldeles för många egentligen, men olika personer är ju olika aktiva under olika perioder. Vi har väl i regel alltid runt 5 band och artister som mer eller mindre är album eller turné aktuella. Går i vågor.


· Vilken målgrupp riktar Black star foundation sig till?


Självfallet alla möjliga, men i regel kulturintresserade som tycker om alternativkultur av olika slag. Vi försöker att verka så brett som möjligt, vi själva är hopplösa allätare som gillar uttryck av alla de slag, bara budskapet bakom är vettigt och tänkvärt.


· Kan du beskriva vad det är du gör på skivbolaget? Vad består ditt arbete av?


En allt i allo person som försöker att fungera som “spindeln I nätet” Mycket telefon och pappersarbete, försöker att delegera ut så mycket arbete till banden själva.

Det är väldigt lätt att bli en kontrollfreak som har svårt att släppa ifrån sig viktiga saker till andra, men det är nödvändigt både för mig själv för att klara av arbetsbelastningen, men även ur en demokrati aspekt där alla skall få ta del och bidra I det arbete vi gör.


· Vad tycker du är viktigt när en okänd musikakt kontaktar dig?


Finns många olika saker att tänka på. Jag tror det bästa är att presentera sig på ett positivt och påsmygande sätt…

Det är alldeles för många som skickar sina demo cd-r skivor och bara skriver ett par rader typ: “Det här är våran nya platta, vi vill att du släpper den, den ska va ute om två månader till våran 3 dagars Tysklands turné, vad säger du?”


Finns tusentals dåliga exempel,,,


Ett bra tillvägagångssätt är att kolla upp vad det är för grejer som vi jobbar med, hur vi och de banden presenterar sig själva och på vilket sätt som ditt egna band skulle tillföra oss något.

Vi är inte ett regelrätt skivbolag under den mer traditionella tolkningen, vi jobbar med en rad helt egentligen motsatta metoder.

Det kan vara bra att tänka på vad en själv som artist eller band är duktiga på vad det gäller att få ut och sprida sin kreativitet på. Hur kan vi på bästa sätt samarbeta för att få ett så bra resultat som möjligt.


Skivförsäljningen har under de senaste åren minskat avsevärt, många band klarar sig mycket bättre på att ge ut sina alster digitalt på egen hand än vad de skulle göra genom en tryckt skiva, på vilket sätt skulle ett skivbolag eller vi kunna erbjuda någonting extra utöver det?


· Vad tycker du är viktigt när du ska börja arbeta med nya band?


Att de delar flera avgörande visioner med oss, att de är redo att jobba hårt och passionerat för sin musik. En skiva är inte i närheten av klar enbart för att det sista gitarr pålägget är satt i studion. Det är en lång väg att ta sig från att Mastern är klar till det att folk får reda på att ens musik finns.


· Hur går du tillväga när du hittat ett band som du vill släppa?


Förklarar vilka vi är, varför vi uppskattar deras musik och på vilka sätt vi vill gå tillväga för att på bästa sätt få ut deras musik till så många som möjligt.

Vi kommer aldrig med färdiga erbjudanden, utan snarare inleder en dialog med de involverade för att få reda på vad de själva tycker är viktigt.


Alla artister och band är unika så därför finns det inga färdiga modeller kring hur en alltid går tillväga. Alla skivor vi hittills har släppt har krävt olika tillvägagångssätt kring vilka arbetsmetoder vi använt oss av.

Oftast är det viktigaste att se hur och vad bandet har gjort innan, det krävs stor tillit både från vår och deras sida.


Att lita på varandra och gemensamt se till att uppnå våra uppsatta mål är A och O.


· Vilka tips har du till oetablerade akter i deras arbete?


Var er själva! Lita på det ni gör och anpassa er inte enbart för att bli ”signade”

Många tror tyvärr att skriva under ett kontrakt med ett skivbolag är det ultimata målet och att det är därifrån allt skall hända. Så är det tyvärr inte särskilt ofta, det är då mycket bättre att ha en stabil grund att stå på, där ni är i så stor grad som möjligt oberoende av andra.


· Vad jobbar ni med just nu på Black star foundation?


Nya skivor med Holmes, Suis Lalune, Pg.lost är på gång under senare delen av våren.

Nya skivor med Meleeh, Pg.lost, Abandon och Jesaiah finns ute just nu.


Vi har också börjat släppa skivor på vinyl igen, det är snyggt och hur kul som helst!

/Emil

Vi tackar Emil för intervjun och rekommenderar er alla läsare att kolla in skivbolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar