onsdag 16 juni 2010

Proffs tipsar om marknadsföring




Selfmade Malmö anordnade förra veckan en inspirationsföreläsning om marknadsföring med Kajsa Bengtsson från Minc och Per Eriksson från Studio Total. Missade ni föreläsningen kan ni här ta del av en kortfattad sammanfattning: 

Kajsa Bengtsson

Egentligen är det ingen skillnad på vad du marknadsför. 

När du ska marknadsföra dig själv ska du försöka tänka på dig som en produkt och när du ska marknadsföra en produkt ska du försöka se produkten som en person. Det är svårt att sälja sig själv, lättare att sälja (sig som) en produkt.

Det tar också tid att sälja sig själv, hitta sin story, hitta det unika. Autenticitet!!! Det är en process som måste växa fram. Börja därför tänka tidigt på marknadsföring, involvera andra människor tidigt. 

Per Eriksson

Tips till gratis marknadsföring: 

Skapa en berättelse som engagerar. Hela världen är byggd av berättelser. Berättelsen behöver inte vara unik, man kan ta en vardaglig berättelse och presentera den på ett unikt sätt. Exempel: Läs om The horror guide bus tour och Black Ascot

Kostnad för kampanjen 500 Zombies blev endast platsannonsen.

Till skillnad från andra reklambyråer skapar Studio Total egna projekt utan uppdrag. Efteråt kollar man på vilka eventuella kunder som projektet kan passa för.

Många marknadschefer är rädda för att göra några kunder arga. Var inte rädd! Det gör inget om 20% blir arga och 80% gillar det. (Som med konst - misslyckande är då man lämnar någon likgiltig).

Vi har inte gjort något som inte har fått uppmärksamhet.

Vi tänker inte på målgrupp. Vi siktar på TT, vi siktar på morgonsoffor. I den stora målgruppen finns slltid vår lilla målgrupp. Viktigt att framställa “nyheten” som allmän intresse, då nappar journalister mer.

Vi köper inte reklamannonser.

Logga ska vara en del av berättelsen. Bättre ful än snygg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar