måndag 21 juni 2010

Vilka superhjältar finns i ditt team?

Super och Actionhjältar, biofilm och team

Sommarens biofilmer präglas i vanlig ordning av remakes av serier och filmer som varit populära för minst två decennium sedan, eller i japan för fem år sedan och jag noterade att en av sommarens filmer var A-team.

A-team är i likhet med många andra super och actionhjältar ett team som består av medlemmar med olika färdigheter och kunskaper.

Exemplen på framgångsrika team är många men för nostalgins skull så ska jag nämna några andra som också arbetar tillsammans, minns ni Turtles, X-men, Fantastiska Fyran, Justice League, Avengers, Power Rangers för att nämna några?

Vad kan då du lära dig utav dem? Jo att team är ett enkelt och effektfullt sätt att komplettera dig själv med.

Varför ska du göra något som du inte tycker om att göra när någon annan tycker det är kul, gör det bättre och skulle kunna hjälpa dig?

Det traditionella sättet för att få hjälp med delar av arbetet runt musiken är att köpa in tjänsten antingen genom att ge bort en procentdel på såld musik/merch/stimintäkter/etc. eller genom att betala en fast avgift eller timpenning för arbetet.
Båda dessa alternativ kan sägas vara en del av den traditionella musikbranschen och innebär att du köper in en utomstående experthjälp, förvisso oftast för en skälig penning men som i slutändan blir väldigt kostsam för en privat ekonomi.

Här tycker jag du ska tänka om! Och tänk lite mindre traditionellt än vad många gör.

Om du har människor i din omgivning som gillar din musik och som dessutom har kunskaper som du själv saknar eller känner att du inte gillar att göra, varför inte kolla med dem om de vill vara en del i ditt team?

Ett band idag har ingen anledning att enbart bestå av bara de konstnärliga medlemmarna utan kan lika gärna bestå av instrumentalister blandat med säljare, grafisk designer, chaufför, ljustekniker, produktionsansvarig för att nämna några kunskaper som kan vara användbara att samarbeta med.

Som med alla storband så finns det vissa nackdelar att vara många, fler människor involverade kan innebära högre gage och mer arbete att hålla samman allt, men fördelarna tycker jag är uppenbara.
Förmodligen får du fler spelningar, ett intressantare koncept och fler som arbetar tillsammans med dig för att din musik ska nå ut.

Band som spelar musik jämförs ofta med ett litet företag till sin organisationsform och det har varit en trend de senaste åren bland många medelstora företag att nästan anorektiskt slimma sitt företags organisation, något som forskning på området menar leder till minskade intäkter snarare än den ökning som är motivet bakom nedskärningarna.

Det är ofta i ett liknande läge som du som drivande medlem i ditt band eller din akt börjar. Du befinner dig i en situation med oändligt mycket jobb i en slimmad organisation, ofta med medarbetare som inte alltid är särskilt motiverade att jobba med alla delar som arbetet innefattar.

Därför borde du dela upp din musik i två delar, en konstnärlig som består av musiker och vokalister och en administrativ del som består av människor som tycker om marknadsföring, försäljning, nätverkande osv. men som alla är en del i ditt musikaliska projekt.

Vilka förmågor ska ditt superhjälteteam bestå av?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar