fredag 26 november 2010
A Tenderversion gör det rätt.
Ikväll har Malmöbaserade skivbolaget A Tenderversion releasefest för den första skivan i ett projekt som heter Re:Create Series. På Besök är stället där allt händer och kalaset börjar kl 20.
Koncepter för Re:Create Seriesvol:1, som heter "’Peter Broderick and Johan G Winther on Johan G Winther and Peter Broderick’ med Peter Broderick och Johan G Winther (go figure), är att var och en av de 350 sjutumsvinylerna som säljs har en unik formgining. Man har Screentryckt på gamla 7-tumsfodral av olika utseende och form, proppat fodralet med extragrejjer som foton, teckningar, projektbeskrivning samt en exklusiv sjusidig booklet. Dessutom får man, om man köper en skiva, en nedladdningskod för att kunna ta hem musiken digitalt.
Vi på upsweden kan inte annat än älska den här idén och gillar att man tänkt till kring vilket mervärde man kan ge/ger sin lyssnare.
Ska man kränga musik i fysisk form (eller digitalt för den delen) idag gör man helt rätt i att erbjuda mer än bara själva musiken, vilket ju A Tendervision verkligen gör här.
Vi hoppas att alla pallrar sig dit för att införskaffa ett ex av denna skiva. Det kommer vi göra.
Vi ses där.
torsdag 25 november 2010
Tigertips hjälper dig med din marknadsföring!
Bloggen har en omvärldsbevakning av digital marknadsföring och webbanalys samt bjuder på tips som du kan ha nytta av i arbetet med dina kampanjer.
Bloggen hittar ni här
fredag 19 november 2010
Helg igen och goda nyheter.
För någon vecka sedan hojtade vi till om att en av våra akter fått kontrakt med skivbolag. Nu är kråkan på papper så vi vill därför berätta lite mer detaljer kring händelsen.
Det är Sara Thuresson som skrivit kontrakt med skivbolaget Zebra Art Records, som bland mycket annat släppt Eldkvarn och Freddie Wadling. Vi ser med stor tillförsikt fram emot kommande samarbete mellan dessa två och är rätt säkra på att bra saker kommer komma ut av det. Att bolaget lovat satsa mer än någonsin på en ny artist gör inte saker sämre heller.
Saras skiva som till största del spelats in i legendariska Silencestudion (hon är i minst sagt gott sällskap bland de som spelat in) och producerats av Daniel Zquaty och Henrik Gustafsson, planeras att släppas i April nästa. Det sägs att en duett med Emil Jensen skall vara helt jobbigt bra.
Vi på upSweden gratuelerar igen och väntar med spänning på vad som komma skall. 2011 har alla förutsättningar att bli ett lysande år för Sara Thuresson.
Saker som händer i helgen som vi tycker att det borde vara lag på att att ni ska kolla in är dels Womans spelnign på mässingshornet ikväll. Första band på scen vid 21.30, Woman går på efter 22. Gå och se!
Är ni i närheten av GBG imorgon kväll tycker vi att ni bör ta er tid att besöka Kultur i exilfestivalen och i synnerhet Mahdars framträdande på nefertitt lördag kväll kl 22.
Skulle ni istället råka befinna er här i Malmö imorgon finns även här möjlighet till fenomenalt bra livemusik. Boris Valdes Villarroel spelar Backanatten i Kirsebergssalen.
I måndags sände UR paneldiskussion om kvinnor i musikbransschen, eller snarare om bristen på dem i de flesta sammanhang, på initiativ av rättviseförmedlingen. Intressant och framförallt en mycket viktig fråga. Kolla upp!
Vi ses där ute.
Trevlig helg.
fredag 12 november 2010
Några som inte ens försöker...
Dessa är årets svenska internationella framgång och international artist breaktrough of the year. Att man väljer att instifta dessa är i sig inget konstigt, framförallt inte sen regeringen dragit tillbaka sitt exportpris för den eller de som utmärkt sig internationellt.
Det som är anmärkningsvärt är att man, när man ändå lägger till nya, med en åsnas envishet fortfarande vägrar instifta egna kategorier för hiphop, klubbmusik och soul/r'n'b. Låt oss säga att Adrian Lux, som toppar den engelska dancelistan, vinner pris för internationella framgång. Fint i så fall, han får uppskattning för att han lyckats utomlands. Men det är den kommersiella framgången som hyllas, musikaliskt har man inte mer respekt för han gärning än att man nonchalant slänger ihop hans musik med det som idag kallas "urban" , typ all modern musik som inte får plats i befintliga tävlingskategorier.
Nåja. Man ska ju naturligtvis inte bli förvånad.
Men hoppet (om att "dom" skall visa någon form av vilja till att inte vara de dinosaurier de är) är väl det sista som överger en.
Nästa år kanske? Eller nästa efter det, eller nästa efter det, eller nästa efter det, eller nästa efter det...
Trevlig helg.
måndag 8 november 2010
Rösta på Turn off your television och lyssna samtidigt på ny musik.
fredag 5 november 2010
När börjar du med folkfinansiering?
Crowd Funding eller folkfinansiering som Thörnkvist introducerade som ett alternativt svenskt begrepp, är en finansieringsmodell som utgår från dina fans.
Det är en mycket intressant affärsmodell dels för att den ofta betalar ditt projekts planerade kostnader, men samtidigt också engagerar dina fans.
Denna affärsmodell skapar en delaktighet som gör fansen mer benägna att sprida något de själva valt, känslomässigt engagerat sig i och finansierat till skillnad från om de enbart skulle konsumerat slutprodukten.
Folkfinansiering utmärks av att projekten så gott som alltid har en ekonomisk gräns som är det ekonomiska mål som ska uppnås, samt olika donationsnivåer där respektive nivå är knuten till en motivation.
Ett exempel som Thörnkvist gav under sitt föredrag var den amerikanske artisten Jill Sobule.
Hon skulle precis släppa sin femte skiva och hennes karriär hade fram tills dess varit kantad av skivbolag som antingen dumpat henne eller gått i konkurs. Hon bestämde sig för att få en ändring på detta inför denna skiva och tog saken i egna händer.
Hon skapade hemsidan Jillsnextrecord.com och kopplade tolv olika donationsnivåer till en motivation i paritet till den givna donationen.
Den minsta donationsnivån låg på $10 och erbjöd skivan som en digital nedladdning och den största donationsnivån på $10.000 där eventuell finansiär erbjöds att själv få sjunga på skivan tillsammans med Jill.
Detta blev en succé och på 53 dagar bidrog 638 personer med $88.696
Ovanstående exempel låter som en Askungesaga, men efter att Jill Sobule finansierat sin skiva och blivit ett tacksamt exempel på folkfinansiering för optimistiska musikekonomer så har en massa projekt finansierats på ett liknande sätt.
Som alla projekt så underlättar det väsentligt med en bra idé och ett stort nätverk. Vi ska inte heller sticka under stol med att flera av de projekt som lanseras inte når upp till sitt ekonomiska mål. Däremot vill jag säga att många av de projekt som får finansiering säkert inte fått finansiering om det inte hade varit för denna affärsmodell.
Idag finns det ett antal olika tjänster för folkfinansiering, själv har jag hjälpt olika projekt på Kickstarter men det är en tjänst bland flera. Andra tjänster vi kan hitta är Indiegogo och Investedin.
För dig som är intresserad av detta ämne så rekommenderar vi att du kostnadsfritt laddar hem Media Evolutions publikation på ämnet från denna länk.
Folkfinansiering är i vårt tycke något otroligt spännande och samtidigt också en utmaning för dig som artist att arbeta så pass bra mot dina fans att de vill stödja dig i arbetet med din musik.