tisdag 23 mars 2010

upSweden bjuder upp Blindmen till dans - del 2

Relationer och vikten av att vårda dem.

Nu ska här tjatas om vikten av relationer igen.

I dagens samhälle är vikten av kontakter - samt hur du vårdar dessa – stor, oavsett vad du sysslar med. Detta gäller såklart även musiker. Det kan ibland låta klyschigt med allt tjat om att man ska vårda sina kontakter och det ena med det femte. Men med handen på hjärtat – hur ofta har inte dina kontakter på något sätt gagnat dig? Rätt ofta,va?

Som musiker gäller det kanske i första hand kontakten till sina lyssnare, eller fans om man så vill. Det är ju knappast någon tillfällighet att till exempel alla Idol-uppkomlingar ägnar så sjukt mycket tid åt att resa till landets alla köpcenter för att visa upp sig, sjunga en låt och skriva autografer och låta sig fotas med sina fans. Deras tid är oftast enormt knapp – nästa år kommer ju en ny uppsättning idoler – så det gäller att så snabbt och effektivt som möjligt skapa en ”personlig” relation till sina fans. Det här gäller gäller inte bara marionettartister som skapas för att tjäna pengar åt bolagen. Det gäller alla musiker och artister. Att upprätta och bibehålla någon form av relation till sina lyssnare/fans, i vilken form det än må va, är viktigt även för dig som påstår att du ”bara vill lira musik”. Idol-Anders kommer knappast ihåg alla människor han möter men, det gör honom mycket mer intressant som artist för lyssnaren än kanske talang-leif, som inte alls jobbar med sina relationer lika mycket. Idol-Anders kallar knappast dessa träffar för särskilt personliga, men för det fan som får en stund med honom är det säkerligen det.

Varför tycker vi att våra polare är mycket bättre än vad de egentligen är musikaliskt? Jo, för att vi har en personlig relation till dem. Såklart.

Även om du har ett bra management som sköter all PR så kan bara du stå för den personliga kontakten. Ingen PR-person i världen kan ersätta det.

För det allra flesta musiker handlar dock inte kontakten till sina fans om signeringsträffar på mobilia, utan mer troligt vid gigtillfällen och kanske framförallt internet. Om/när du spelar – se till att skapa en naturlig träffpunkt. Förslagsvis ett bord med merch. Har du inga? Skaffa.

På nätet då? Tja, har du inte en etablerad webplats med att välanvänt forum är det kanske Myspace du mest använder dig av. Facebook har på senare tid seglat upp och tar i allt större grad användare från Myspace. Blindmen skriver utmärkt om hur du som artist bäst använder dig av facebook och internet här.

Vi kommer att återkomma till det sistnämnda senare i veckan. Men mer matnyttigt redan imorrn. Läs då också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar