torsdag 25 mars 2010

upSweden bjuder upp Blindmen till dans - del 4

Närvaro i sociala medier.

Här är några grejer att tänka på om man ska använda sig av det, egentligen ganska dåliga samlingsnamnet, sociala medier.

Fördelarna är ju, som namnet påvisar, att det underlättar att vara social. Det är ett enkelt sätt att vara personlig på och det är lätt för läsare/lyssnare/fans att vara interaktiva.
Men. Det hela bygger också på att man är närvarande och framförallt aktiv.
En blogg som aldrig uppdateras eller en twitter eller facebook som är till synes död gör ingen glad.

Fråga dig själv om du tror att det är något för dig. Närvaron blir lätt ett självändamål annars.
Likt många artister som i myspacebegynnelse lite naivt trodde att om man bara hade en skulle allt ordna sig - man behövde liksom inte arbeta med den, är vissa osäkra på hur man riktigt använder tex twitter bäst. Facebook grepper de flesta någorlunda. Gemensamt är att det är aktiviteten som är det viktiga, inte närvaron.

Tänk också på de oskrivna regler som finns i dessa forum. Här görs liknelsen med ett mingelparty, vilket jag tycker är ganska bra. Texten är visserligen mer riktad till näringsliv, men att se sitt band som sitt företag är inte alls dumt å andra sidan. Du väljer själv.

Poängen med liknelsen med mingelpartyt är i vilket fall: Varför gå dit om du bara ska stå tyst i ett hörn (vid inaktivitet), eller - vem står ut med galningen som bara står och gapar för att få folks uppmärksamhet eller säljer in sig själv för hårt (om du spammar eller på annat, vedertaget jobbigt sätt, försöker synas). Jag kan personligen tycka att folk som uppdaterar sin twitter 300ggr per dag kan bli lite too much. Men det är ju en fråga om smak.

Inget för dig? Då är det inte hela världen, men OM det är det -Var aktiv, "prata" med folk/svara på kommentarer, använd sunt förnuft och kom ihåg att de sociala medierna är ett verktyg och inte en lösning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar