torsdag 8 juli 2010

Månadens Boktips - Juli


Månadens Boktips är den här månaden Musik som Levebröd av Kent Wennman och Per Boysen.

Om man bara fick välja en bok att tipsa musiker om så ligger den här bra till. Jag skall kanske tillägga att jag vet att finns flera former av utövande av musik, glad amatör till fullblodsproffs, och att vissa inte alls är intresserade av att göra sitt musicerande till någon business. Men har man någon som helst plan på att göra något annat än att plåga sina kompisar kring lägerelden med sitt gitarrplink (Läs; komma någon vart med sin musik) så gör man sig själv en tjänst i att läsa Musik som levebröd .



Boken är ett standardverk på flera av landets musikutbildningar och innehåller bland annat hur du kan söka stipendier, vilka rättigheter du har som upphovsman och/eller musiker och när och hur du kan kräva ersättning för vad, hur ett musikförlag arbetar samt en mycket gedigen del om hur du marknadsför din musik bäst mot olika aktörer. Dessutom skriver de båda författarna var sin del i kapitlet om fildelning på ett personligt, nyktert, sunt och reflekterande sätt. Något som känns allt för ovanligt i en i övrigt väldigt infekterad debatt om fildelning.

Att boken går igenom saker, exempelvis juridiska rättigheter, på ett så pass enkelt och pedagogiskt sätt så att även ickebevandrade i juridik kan förstå (typ undertecknad) ger den ett extra plus.

Om du inte känner att du har full koll på allt som musikbranschen innehåller är det här boken för dig. Bara läs den, goddamnit.

Boken köpen man förslagsvis direkt av författaren själv, här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar