lördag 11 december 2010
Tack tack tack!
Kvällens Tower Of Songs var den bästa tänkvärda avslutning vi hade kunnat tänka oss.
Efter en strålande solskensdag fick vi en fantastisk kväll.
Det ska tilläggas att detta inlägg skrivs i ren eufori!
Kvällen började med en helt makalös spelning av Crying Day Care Choir. Ni som inte var där, ni missade något. Men i ett försök att beskriva musiken så var det en blandning av Fleet Foxes, Band Of Horses och Cocorosie.
Publiken var hänförd och stämningen var magisk.
Nästa band var det helt eminenta popbandet Turn Off Your Television som gjorde det som de gör allra bäst, nämligen spela helt fantastiskt.
Det var pop när den är som allra bäst!
Jag ska inte säga att ni som inte var där ikväll prioriterade fel, däremot missade ni någonting stort.
Bakom skivspelarna stod Your Villain och såg till att alla trivdes mellan banden, något de gjorde med bravur!
Nu börjar tackkavalkaden:
Tack till Crying Day Care Choir och Turn Off Your Television för kvällens prestationer.
Jag vill också tacka alla band som spelat på klubb Tower Of Songs under detta år. Det har varit otroligt mycket bra musik och tillfällen som återkommande ger oss svaret på frågan varför vi gör det här.
Ni är grymma!
Tack Your Villain och alla ni andra som har spelat skivor under det gångna året. Ni som älskar musik så mycket att ni vill sprida den vidare till andra, det är kärlek.
Tack till KB som med ett stort tålamod låter oss husera i lokalerna, ni är fantastiska!
Ett stort tack till Jakob, Klas och Viktor som också arbetar med klubben.
Slutligen vill jag tacka dig! Du som har kommit och besökt de tillfällen då vi har haft klubb. Du är anledningen till varför vi gör detta, utan dig är vi ingenting.
Vi gör klubben för dig! Att se dig och dina vänner stråla upp till tonerna av bra musik, det är vad allt handlar om.
Tack!
Nu är jag redo för 2011
fredag 10 december 2010
Klubb Tower Of Songs med Turn Off Your Television & Crying Day Care Choir
På Scenen står nyss Best of Myspace-uppmärksammade upSwedenakten Turn Off Your Television samt Crying Day Care Choir.
Se det som en tidig julklapp från oss till er. Gratis har aldrig låtit bättre.
Det kommer bli en synnerligen värdig avslutning på det snart gamla året 2010.
Hoppas vi ses på lördag!
onsdag 8 december 2010
Musik på nätet kommer att bli mer populär än bilder
Om Spotifys svårigheter att etablera sig på den amerikanska marknaden skriver också Fredrik Söderling i dagens DN: Inget avtal har alltså slutits med de fyra stora bolagen och konkurrensen från andra musiktjänster är stor i USA. Där har Spotify dessutom Apple och Google att slåss mot. Google säger sig inom kort vara på väg med tjänsten Google Music, som ska erbjuda samma service som iTunes och Spotify tillsammans.
tisdag 7 december 2010
Emues ger dig nya vägar till livemusik
upSweden Malmö vill tipsa om en ny och intressant tjänst som heter Emues och går ut på att låta fansen bestämma när och var de vill se sina favoritartister uppträda live. Detta ville vi veta mer om och träffade därför grundaren Markus Wiklander för några korta frågor över en kaffe på Möllan.
Vad är Emues?
- Emues är en plattform för oberoende artister och agenter med fokus på live-musik. Fansen styr genom att gå in på Emues hemsida och föreslå en spelning med sin favoritartist, berättar Markus.
- Fansen bestämmer också när och var spelningen ska vara. Därefter börjar biljetter säljas. Hela tjänsten bygger på biljettköp. Säljs det tillräckligt med biljetter så är konserten spikad. Säljs det för lite biljetter så betalar Emues pengarna tillbaka. Vilken konsertlokal det blir och artistens krav håller Emues reda på och matchar med antal sålda biljetter. Vi vill hålla ned biljettpriserna och kunna ge mer pengar till artisterna.
Plattformen fyller en viktig funktion för att man kan se efterfrågan på artister. Emues vill få artister att korsa gränserna, att hitta ny publik. Fansen går också in med en ekonomisk insats vilket är en stor skillnad mot att bara like:a en händelse på Facebook.
Hur ska en artist som vill vara med gå till väga?
-Artisten ska registrera sig på hemsidan och ange tillgänglighet, antal gig och andra preferenser. När tjänsten öppnas fullt ut så kommer artisten efter registrering att få en egen profilsida med möjlighet att länka till tre låtar och en liten community som kan kopplas till Facebook. Artisten kommer också att få geografisk överblick av sina fans och möjlighet att synka sin kalender med andra tjänster.
-Emues satsar globalt i sin lansering. Intresset har varit stor i Sverige, England, Danmark, Tyskland, övriga Europa och New York, berättar Markus. Mottagandet från olika aktörer har varit positiv och trots att Emues utmanar nuvarande normer inom musikbranschen så tror Markus inte att Emues kommer att ersätta den traditionella biljettförsäljningen.
-Early adopters kommer inledningsvis att använda tjänsten och vi räknar med att ganska snabbt nå en bred etablering.
Emues hemsida
Emues Twitter
Emues Facebook
onsdag 1 december 2010
Boktips: Sounds like branding
Johan Wirfält samtalar med Jakob Lusensky om boken Sounds like branding
Boken Sounds like Branding handlar om hur allt fler företag undviker traditionell annonsering för att istället marknadsföra sig genom musik och artister. I en värld där uppmärksamhet inte längre är till salu blir musik ett sätt att nå fram och förvandla konsumenter till fans av varumärket. (Källa: soundslikebranding.com)
Intervju med artistkordinator Cornelia Kalrsson
Under en tågresa upp mot den kungliga huvudstaden sprang upSweden Malmö på Cornelia Karlsson, artistkordinator på Sveriges största festival Peace & Love. Vi passade naturligtvis på att ställa lite frågor om livet som festivalarbetare, och vad Cornerlia själv har för tankar kring festival- och musikbranschen.
upS - Berätta lite om dig själv, vilken är din bakgrund och vilken roll har du på Peace & Love?
-Redan som barn hade jag ett stort kulturintresse och spelade mycket teater, börjar Cornelia. Under mitt sista gymnasieår ordnade jag många vernissager där jag ansvarade för allting. Jag förstod ganska tidigt att jag både gillade, och hade en fallenhet, för projektledning och dessutom så älskar jag musik. Så jag sökte mig till Nyköping och en KY-utbildning i event där min första praktik blev hos Anna Storåker på Debaser. Sen berättade en tjej i min klass som varit personalansvarig på Peace & Love att de sökte folk. Samtidigt hade jag min andra praktik på bokningsbolaget Luger och då min handledare också arbetar som artistansvarig på festivalen fick jag förfrågan om jag ville bli hennes assistent vilket jag självklart tackade ja till. Det jobbet ledde till att jag blev tillfrågad att jobba som artistkoordinator i år. Väldigt kul, men otroligt mycket att hålla i huvudet så det kommer bli mycket post-it säger Cornelia och skrattar.
-Förra året gjorde jag också Way Out West där jag var assistent både till den som var huvudansvarig och artistkoordinator.
Vad är din åsikt om det svenska festivalklimatet? Hur tycker du att det är?
- Det finns flera aspekter. För festivalerna finns inte samma ekonomiska vinning på det sätt som det har varit tidigare. Det är mycket väldigt omkostnader som du inte tänker på som festivalbesökare. Det är tufft för dem, säger Cornelia.
-Däremot har festivalerna ett väldigt stort värde för den enskilde festivalbesökaren. En festival är som ett stort mingelkalas där du kan träffa mycket nytt folk och samtidigt se många artister på samma plats. Det är också ett bra sätt för oetablerade band att synas och det är lätt att hamna på mindre scen om det är en lucka i de större scenerna.
Vad tror du om framtiden för de svenska festivalerna?
- Just nu tror jag att det är för många festivaler och jag tror att man som festival måste hitta det som är unikt med sig egna. Peace & Love är en sexdagarsfestival där tre av dagarna består mest av debatter och andra konstformer men musiken får en större del ju närmare helgen besökaren kommer. Way Out West däremot har ju sina klubbar ute i Göteborg. Jag tror verkligen festivalerna måste hitta något som gör dem unika.
Varför tror du att Peace & Love har gått om Hultsfred så snabbt? Tidigare var Hultsfred en institution i den svenska sommaren, men nu är Peace & Love störst. Hur kommer det sig?
-Dels tror jag det beror på vilka akter som vi har lyckats boka, sedan är det en bred festival som passar många. Så oavsett om ni är en umgängeskrets som gillar olika musik så finns det något för alla.
Vad tänker du på när du bokar ett band som är mindre etablerat? Vad är viktigt för dig som arrangör?
-Bandet måste göra sin egen grej och inte likna andra mer än att de är inspirerade av dem, det är en stor skillnad mellan inspiration och att härma. Sedan tror jag att akten live verkligen måste ge allt och vissa att de brinner för det som de gör. När man sedan som band är bokat kan det ändå vara svårt att få människor att lyssna på något som de kanske inte hört förut och ofta handlar det om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Det talas mycket om vikten av en 50/50 fördelning mellan könen på scen, hur ser du på det?
-När jag tänker på stora akter så tänker jag oftast på manliga akter. Jag vet inte om det beror på att det finns fler eller om det är det som jag först och främst lyssnar på. Men banden bokas inte efter deras kön utan utifrån om det är bra eller dåligt.
Hur är den interna diskussionen på festivalen runt detta?
-Jag har personligen inte varit med i någon sådan. Men jag skulle inte bli förvånad om det fanns en, men jag har inte deltagit i den.
Hur ser könsfördelningen ut mellan er som arbetar på festivalen?
- Artistförmedlingen är nästan bara tjejer medan teknik och scen nästan bara består av killar...
Hur ser du på musikbranschens framtid? Vad har hänt om tre år?
- Har fått den frågan innan, men den är alltid lika svår, säger Cornelia med ett skratt. Jag tror att det kommer bli ännu mer populärt att se spelningar live, men också via nätet. Om du inte fått en biljett till U2:s spelning i Dublin så kan du se den streamad. Men om det blivit vanligt om tre år, fem år eller nästa sommar vågar jag inte svara på.
Hur tror du att livestreaming av konserter kommer att påverka festivalern?
-Jag tror inte det kommer ha någon påverkan alls bortsett från att det blir fler artister som syns. En festival är ett koncept på ett helt annat sätt än en konsert på en dator, det är så mycket känslor i en festival. Jag tror också att konserterna kommer sändas på festivalernas camping område.
Hur tycker du att man borde arbeta som musiker som försöker leva på sin musik idag?
-Verkligen jobba igenom sitt material. Inte bara spela in en skiva och släppa den utan verkligen lägga upp en plan där det planeras hur den ska släppas. Sedan är det viktigt att skaffa sig koll på hur branschen fungerar t. ex läsa kontrakt ordentligt så att de inte hamnar i skiten för att de inte kan avtalsrätt.
Vilka vanliga fel ser du att up´n´coming musiker gör idag? vilka tips kan du ge dem?
-De vill ofta för mycket för snabbt. Vissa tycker jag är lite lata och tror att någon annan ska göra allting åt dem. Men de själva måste verkligen ligga i och jobba för att saker ska hända. Det finns ofta mer etablerade band som behöver förband, om din musik påminner om den genre det bandet spelar så kontakta spelstället och kolla om du kan få vara förband. Leta alltid efter spelmöjligheter, när det väl börjar bli spinn så är det lättare att fortsätta.
Hur ser du på den legala och den illegala nedladdningen? hur påverkar den festivalarrangörerna?
-Kan inte tänka att den påverkar festivalerna negativt alls. Folk får tillgång till mer musik och mer kunskap om den. Jag personligen tycker inte om den illegala nedladdningen, jag tycker att musikerna ska ha betalt för det jobb som de gör.
Vilken roll tror du att mobila enheter kommer att spela för framtidens musiker?
-Jag tror att tekniken kommer att göra att musiker och de som lyssnar på musiken kommer närmare varandra. Många artister vill att deras publik ska bli integrerade i det som de gör, då finns det ett mervärde hos dem som artist men också en motivation att stanna kvar och lyssna mer, då blir det intressant.
Vilken är din favoritartist bland dagens svenska up´n´comingband?
-Oj, det är svårt eftersom det finns så mycket bra. Jag gillar Anna Elhis och Anna Turi mycket men det finns ju en hel drös med riktigt bra band, men nu kommer jag inte på något bara för det, avslutar Cornelia med ett skratt.
Behöver du domännamn till din hemsida eller blogg?
För övrigt anser jag att Binero är Sveriges bästa webbhotell. (@tigerblad)
fredag 26 november 2010
A Tenderversion gör det rätt.
Ikväll har Malmöbaserade skivbolaget A Tenderversion releasefest för den första skivan i ett projekt som heter Re:Create Series. På Besök är stället där allt händer och kalaset börjar kl 20.
Koncepter för Re:Create Seriesvol:1, som heter "’Peter Broderick and Johan G Winther on Johan G Winther and Peter Broderick’ med Peter Broderick och Johan G Winther (go figure), är att var och en av de 350 sjutumsvinylerna som säljs har en unik formgining. Man har Screentryckt på gamla 7-tumsfodral av olika utseende och form, proppat fodralet med extragrejjer som foton, teckningar, projektbeskrivning samt en exklusiv sjusidig booklet. Dessutom får man, om man köper en skiva, en nedladdningskod för att kunna ta hem musiken digitalt.
Vi på upsweden kan inte annat än älska den här idén och gillar att man tänkt till kring vilket mervärde man kan ge/ger sin lyssnare.
Ska man kränga musik i fysisk form (eller digitalt för den delen) idag gör man helt rätt i att erbjuda mer än bara själva musiken, vilket ju A Tendervision verkligen gör här.
Vi hoppas att alla pallrar sig dit för att införskaffa ett ex av denna skiva. Det kommer vi göra.
Vi ses där.
torsdag 25 november 2010
Tigertips hjälper dig med din marknadsföring!
Bloggen har en omvärldsbevakning av digital marknadsföring och webbanalys samt bjuder på tips som du kan ha nytta av i arbetet med dina kampanjer.
Bloggen hittar ni här
fredag 19 november 2010
Helg igen och goda nyheter.
För någon vecka sedan hojtade vi till om att en av våra akter fått kontrakt med skivbolag. Nu är kråkan på papper så vi vill därför berätta lite mer detaljer kring händelsen.
Det är Sara Thuresson som skrivit kontrakt med skivbolaget Zebra Art Records, som bland mycket annat släppt Eldkvarn och Freddie Wadling. Vi ser med stor tillförsikt fram emot kommande samarbete mellan dessa två och är rätt säkra på att bra saker kommer komma ut av det. Att bolaget lovat satsa mer än någonsin på en ny artist gör inte saker sämre heller.
Saras skiva som till största del spelats in i legendariska Silencestudion (hon är i minst sagt gott sällskap bland de som spelat in) och producerats av Daniel Zquaty och Henrik Gustafsson, planeras att släppas i April nästa. Det sägs att en duett med Emil Jensen skall vara helt jobbigt bra.
Vi på upSweden gratuelerar igen och väntar med spänning på vad som komma skall. 2011 har alla förutsättningar att bli ett lysande år för Sara Thuresson.
Saker som händer i helgen som vi tycker att det borde vara lag på att att ni ska kolla in är dels Womans spelnign på mässingshornet ikväll. Första band på scen vid 21.30, Woman går på efter 22. Gå och se!
Är ni i närheten av GBG imorgon kväll tycker vi att ni bör ta er tid att besöka Kultur i exilfestivalen och i synnerhet Mahdars framträdande på nefertitt lördag kväll kl 22.
Skulle ni istället råka befinna er här i Malmö imorgon finns även här möjlighet till fenomenalt bra livemusik. Boris Valdes Villarroel spelar Backanatten i Kirsebergssalen.
I måndags sände UR paneldiskussion om kvinnor i musikbransschen, eller snarare om bristen på dem i de flesta sammanhang, på initiativ av rättviseförmedlingen. Intressant och framförallt en mycket viktig fråga. Kolla upp!
Vi ses där ute.
Trevlig helg.
fredag 12 november 2010
Några som inte ens försöker...
Dessa är årets svenska internationella framgång och international artist breaktrough of the year. Att man väljer att instifta dessa är i sig inget konstigt, framförallt inte sen regeringen dragit tillbaka sitt exportpris för den eller de som utmärkt sig internationellt.
Det som är anmärkningsvärt är att man, när man ändå lägger till nya, med en åsnas envishet fortfarande vägrar instifta egna kategorier för hiphop, klubbmusik och soul/r'n'b. Låt oss säga att Adrian Lux, som toppar den engelska dancelistan, vinner pris för internationella framgång. Fint i så fall, han får uppskattning för att han lyckats utomlands. Men det är den kommersiella framgången som hyllas, musikaliskt har man inte mer respekt för han gärning än att man nonchalant slänger ihop hans musik med det som idag kallas "urban" , typ all modern musik som inte får plats i befintliga tävlingskategorier.
Nåja. Man ska ju naturligtvis inte bli förvånad.
Men hoppet (om att "dom" skall visa någon form av vilja till att inte vara de dinosaurier de är) är väl det sista som överger en.
Nästa år kanske? Eller nästa efter det, eller nästa efter det, eller nästa efter det, eller nästa efter det...
Trevlig helg.
måndag 8 november 2010
Rösta på Turn off your television och lyssna samtidigt på ny musik.
fredag 5 november 2010
När börjar du med folkfinansiering?
Crowd Funding eller folkfinansiering som Thörnkvist introducerade som ett alternativt svenskt begrepp, är en finansieringsmodell som utgår från dina fans.
Det är en mycket intressant affärsmodell dels för att den ofta betalar ditt projekts planerade kostnader, men samtidigt också engagerar dina fans.
Denna affärsmodell skapar en delaktighet som gör fansen mer benägna att sprida något de själva valt, känslomässigt engagerat sig i och finansierat till skillnad från om de enbart skulle konsumerat slutprodukten.
Folkfinansiering utmärks av att projekten så gott som alltid har en ekonomisk gräns som är det ekonomiska mål som ska uppnås, samt olika donationsnivåer där respektive nivå är knuten till en motivation.
Ett exempel som Thörnkvist gav under sitt föredrag var den amerikanske artisten Jill Sobule.
Hon skulle precis släppa sin femte skiva och hennes karriär hade fram tills dess varit kantad av skivbolag som antingen dumpat henne eller gått i konkurs. Hon bestämde sig för att få en ändring på detta inför denna skiva och tog saken i egna händer.
Hon skapade hemsidan Jillsnextrecord.com och kopplade tolv olika donationsnivåer till en motivation i paritet till den givna donationen.
Den minsta donationsnivån låg på $10 och erbjöd skivan som en digital nedladdning och den största donationsnivån på $10.000 där eventuell finansiär erbjöds att själv få sjunga på skivan tillsammans med Jill.
Detta blev en succé och på 53 dagar bidrog 638 personer med $88.696
Ovanstående exempel låter som en Askungesaga, men efter att Jill Sobule finansierat sin skiva och blivit ett tacksamt exempel på folkfinansiering för optimistiska musikekonomer så har en massa projekt finansierats på ett liknande sätt.
Som alla projekt så underlättar det väsentligt med en bra idé och ett stort nätverk. Vi ska inte heller sticka under stol med att flera av de projekt som lanseras inte når upp till sitt ekonomiska mål. Däremot vill jag säga att många av de projekt som får finansiering säkert inte fått finansiering om det inte hade varit för denna affärsmodell.
Idag finns det ett antal olika tjänster för folkfinansiering, själv har jag hjälpt olika projekt på Kickstarter men det är en tjänst bland flera. Andra tjänster vi kan hitta är Indiegogo och Investedin.
För dig som är intresserad av detta ämne så rekommenderar vi att du kostnadsfritt laddar hem Media Evolutions publikation på ämnet från denna länk.
Folkfinansiering är i vårt tycke något otroligt spännande och samtidigt också en utmaning för dig som artist att arbeta så pass bra mot dina fans att de vill stödja dig i arbetet med din musik.
fredag 29 oktober 2010
Månadens filmtips - Standing in the shadows of motown.
Månadens filmtips handlar om de historiskt mer än lovligt bortglömda musikerna i gruppen the Funk Brothers - bandet som spelade på de flesta av Motowns inspelningar under perioden då skivbolaget var baserat i Detroit. Samlingen hits de spelade in är, som affishen också påvisar, oöverträffad i pophistorien.
Det är en gripande och på många sätt en sorglig berättelse om en samling åldrande musiker som aldrig fått det erkännandet som de förtjänar. Inte då och, kanske just därför, inte senare heller.
Man ska komma ihåg att det var en annan tid vad gäller upphovs och medverkandelagar.
The funk brothers var ett av de viktigaste fundamenten i det som kom att bli Motownsoundet och hade onekligen en hel del medverkan i hur låtarna utformades också.
Men de var där i egenskap av sessionmusiken och verkade också bara få igenkännande och betalt för det och endast det. Motown gav till exempel ingen cred till musikerna på sina skivor förrän 1971.
I filmen berättas, bland många andra anekdoter, hur gitarristen Robert White som kom på riffet till "My girl" många år senare sitter på en restaurang och ska precis beställa, hör låten komma på och säger: "Lyssna det här riffet har jag...", innan han hejdar sig, medveten om att servitören troligtvis bara kommer tro att han är en gammal gaggig mytoman.
Storyn om hur gruppen fick reda på skivbolagets flytt till L.A -72 säger också en hel del om hur skivbolaget värderade musikerna. Motown hade endast bemödat sig att sätta upp en skylt på dörren till studion där man kunde läsa: "Ingen inspelning idag. Vi har flyttat till LA."
Jag kan i filmen sakna att fler personer som inte har anknytning till själva gruppen kunnat få komma till tals. Inte minst då det handlar om deras betydelse för själva Motownsoundet. Men det är en parentes i detta historiska lördagsgodis till musikdokumentär, där en stor del av behållningen annars är redan nämnda anekdoter.
Gillar man liveinspelningar kan jag bara rekommendera ännu mera. Ungefär en tredjedel av filmen består av material från the funk brothers första spelning med en originaluppsättning på 30 år, med inbjudna sångare (Ben Harper, Joan Osborne, Chaka Khan, Montell Jordan mfl) som grädde på moset.
Filmen har i viss mån ändrat gruppens status. The funk Brothers fick en 2002 en grammy för bästa soundtrack då filmen släpptes och 2004 för lifetime achievement. Några av medlemmarna har också röstats in i rock'n'roll hall of fame på senare år, men de flesta har då sen flera år varit döda.
Man blir ju aldrig så populär som när man är död.